По време на дискусия за предизвикателствата и възможните решения в

...
 По време на дискусия за предизвикателствата и възможните решения в
Коментари Харесай

Депутати и лекари искат реформа в първичната извънболнична помощ

 По време на полемика за провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ бяха посочени редица проблеми, чието решение се отсрочва с години и затруднява работата на общопрактикуващите лекари, както и въпроси, свързани със сериозния недостиг на фрагменти.

 

Участниците във форума взеха решение да се сътвори работна група, в която да се включат представители на съсловната организация на лекарите, представители на разнообразни институции, даже и да няма работещ парламент. Ако този парламент се разпусне, при започване на работа на идващото Народно заседание ще имаме подготвени оферти за промени, в това число нормативни и законодателни, сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.  

 

Председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев уточни, че е нужно „ превръщане на пирамидата “ – смяна на модела. По думите му би трябвало да се резервира „ институтът персонален доктор " какъвто е, да се резервира съществуващата пациентската листа, като и финансирането посредством потребителска такса и заплащането по капитация. Според доцент Тонев потребителската такса, заплащана от пациентите, би трябвало да се увеличи. 

 

Да се намерения дали е пристигнало времето за диференцирано възнаграждение за планови прегледи и прегледи на пациенти в остро положение, предложи още доцент Тонев. За да се случи това, би трябвало световна концептуална смяна - с разширение на диагностичните и лечебните благоприятни условия на общопрактикуващите лекари. Най-ниско да се заплащат прегледите, в които е издадено направление за хоспитализация, добави той.

Да се намерения върху опцията за нов модел на оказване на неотложна здравна помощ, който да бъде на районен принцип, предложи още доцент Тонев. По думите му е допустимо да се структурират кабинети по неотложна помощ, които да са общинска отговорност, а не на общопрактикуващите лекари, като задачата е лекарят да не е разполагаем 24 часа. 

 

Лекарите и депутатите разискаха и опциите за специализации на медиците и бяха единомислещи, че е нужна смяна, с цел да има искащи да специализират „ Обща медицина “. По-рано в полемиката доктор Маджаров сподели, че единствено 13-14 на 100 от всички лекари са под 50-годишна възраст.

 

Първото нещо, което би трябвало да се направи за общопрактикуващите лекари е да се понижи административната тежест и опитите с първичната извънболнична помощ, сподели доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на съсловната организация.

 

Дискусията е проведена от парламентарната комисия по опазване на здравето, дружно с Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, посочи Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР